Δήμος Λιβαδίου Ν. Λαρίσης

dimos.livadi.gr

   Αρχική | Νέα | Επικοινωνία | Συνδέσεις
 

Νέα του Δήμου 2009

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

Ιστορική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην επαρχία Ελασσόνας που έλαβε χώρα από τις 18 έως 21 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την εν λόγω επαρχία. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους και από το Δήμο Λιβαδίου, την Παρασκευή το απόγευμα και ώρα 19.00. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου. Με διάχυτη συγκίνηση και καρτερία εκατοντάδες δημοτών υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Ι.Μ.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Λιβάδι όπου πραγματοποιήθηκε Δέηση.

Εκ μέρους των δημοτών ο Δήμαρχος Λιβαδίου κ.. Γιώργος Γαλάνης καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της επισκέψεως και εξαίροντας τον πολυσήμαντο ρόλο, τη δράση και προσφορά του Παναγιότατου αλλά και το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελεί την κιβωτό της Πίστεως και του Γένους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον λόγιο κληρικό ΄Ανθιμο Ολυμπιώτη, ιστορικό τέκνο του Λιβαδίου, ο οποίος σπούδασε και διακόνησε στη Βιέννη, χρημάτισε καταξιωμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ολυμπιώτισσας, δίδαξε στην περίφημη Αθωνιάδα Σχολή και έκτισε με δικά του έξοδα το Σχολείο των Κοινών Γραμμάτων στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, στο Λιβάδι. Ο Δήμαρχος Λιβαδίου πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την επίσκεψή Του "επιμανίκια", ενώ ευχαρίστησε και το Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ.. Βασίλειο που στο πρόγραμμα της επίσκεψης συμπεριέλαβε και το Δήμο Λιβαδίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε με τη σειρά του την ιστορικότητα της επίσκεψης και τη συγκίνηση που διατρέχει αυτή την επίσκεψη ενώ εξήρε την κωμόπολη του Λιβαδίου η οποία πρόσφερε αδιαμφισβήτητες ιστορικές μορφές στο Γένος.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ΄Ανθιμου Ολυμπιώτη, στην πλατεία του Δημαρχείου, ενώ επισκεπτόμενος το Δημαρχείο ευλόγησε το συγκεντρωμένο πλήθος των δημοτών από το μπαλκόνι του Δημαρχείου. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου παρόντος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εις ανάμνηση από το Λιβάδι τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ένα παραδοσιακό ξύλινο μπαστούνι, καθώς και το Λεξικό της Κουτσοβλαχικής του Λιβαδίου Ολύμπου του Κ. Προκόβα. Απερχόμενος από το Δημαρχείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε με έκδηλη συγκίνηση και χαρά το παρευρισκόμενο πλήθος που Τον επευφημούσε, ολοκληρώνοντας έτσι την ιστορική επίσκεψή Του.

Στις εν λόγω εκδηλώσεις στο Δήμο Λιβαδίου παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπας, η Έπαρχος Ελασσόνας κα. Μ. Μαμάρα, ο Βουλευτής Πιερίας και πρώην Υφυπουργός υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρισας κ. Κ. Αγοραστός και κ. Μ. Καμηλαράκη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν εκτός του οικοδεσπότη Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Βασίλειου, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Ηγούμενος Χάλκης Απόστολος, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, ο Μητροπολίτης Μιλήτου Ηγούμενος Αγίας Αναστασίας Βασιλικών, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο Μητροπολίτης Βεροίας, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης και οι Επίσκοποι Θερμών και Θεουπόλεως.

 

 

Νέα

 

Ο Δήμος
Ιστορικά Στοιχεία
Αξιοθέατα
Πολιτιστικά
Φωτογραφίες  Δείτε ακόμη

Γ. ΟλύμπιοςΑρχείο

2007

2008


ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ Ε.Γ.Τ.Π.Ε-Π ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ