Δήμος Λιβαδίου Ν. Λαρίσης

dimos.livadi.gr

   Αρχική | Νέα | Επικοινωνία | Συνδέσεις

  Αξιοθέατα

 

Πολλά είναι αυτά τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στο Δήμο μας.
Στην Αρχαιολογική Συλλογή μπορεί να θαυμάσει ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη πολύ σπουδαίου αρχαίου οικισμού στην περιοχή μας. Οι ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης στο Καστρί εντυπωσιάζουν.
Δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας είναι κτισμένο το Βυζαντινό Μουσείο τα εκθέματα του οποίου είναι εκκλησιαστικά είδη (εικόνες, ιερά βιβλία και σκεύη κλπ).

 

Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο εθνικός μας ήρωας  Γεωργάκης Ολύμπιος. Στο σπίτι  λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο. Στο ισόγειο εκτίθενται διάφορα είδη τα οποία έχουν ή είχαν σχέση με την καθημερινή ζωή των Λιβαδιωτών. Αντικείμενα οικιακής χρήσης, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία για την μετατροπή του μαλλιού σε νήμα και αγροτικά εργαλεία αλλά και διάφορα είδη όπλων. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά αντικρίζουμε ένα καθιστικό δωμάτιο με όλη του τη διακόσμηση. Το τζάκι και οι κόχες (χαμηλά κρεβάτια) στρωμένες με κιλίμια, η μισάντρα (ντουλάπα), ο σοφράς (χαμηλό τραπέζι) και διάφορα άλλα αντικείμενα υπάρχουν στο δωμάτιο. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και παραδοσιακές Λιβαδιώτικες στολές.

 

 

Οι πολλές εκκλησίες του χωριού μας μαρτυρούν το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του Δήμου μας.
Στο ναό των Αγίων Αναργύρων  υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο μοναδικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας.
Στο μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπάρχει επίσης πολύ όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στον ίδιο ναό (έδρα της Αρχιεπισκοπής Πέτρας και Λιβαδίου) φυλάσσονται τα άμφια του τελευταίου επισκόπου.
Ο ναός του Αγίου Κων/νου χτίστηκε γύρω στο 1870. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει πανέμορφο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 18ου αιώνα. Λέγεται ότι οι καμπάνες του ναού κατασκευάστηκαν στη Βενετία.
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1350 μ.

 

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί εκεί θα απολαύσει μια μοναδική και πανοραμική θέα του χωριού και του κάμπου. Λίγο πιο πέρα βρίσκονται οι �ΜΠΙΣΤΕΡΓΙΕΣ� βράχοι μεγάλοι κι απότομοι, ένα μπαλκόνι μοναδικό της φύσης απ΄ όπου η θέα είναι μοναδική. Αριστερά ένας χωματόδρομος οδηγεί στο μοναδικής ομορφιάς δάσος από οξιές του Δήμου μας. Ο δρόμος που οδηγεί στο ξωκλήσι είναι ασφαλτοστρωμένος

 

 

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Θεσσαλίας. Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε. Διάφορες χρονολογίες μαρτυρούν οι ανακαινίσεις.  Γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας προσφέροντας εθνικές υπηρεσίες στον αγώνα της ελευθερίας. Ήταν κέντρο εφοδιασμού των αρματολών και κλεφτών της περιοχής Ολύμπου � Πιερίας. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι επίσης ασφαλτοστρωμένος.

 

 

Στη Δολίχη σώζεται ο Βυζαντινός Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα που χρονολογείται το 13ο αιώνα μ.Χ. το οποίο κρίθηκε διατηρητέο μνημείο. Υπάρχουν διακοσμημένα δύο στρώματα. Στην επιγραφή που υπάρχει εσωτερικά αναφέρει ότι το δεύτερο έγινε το 1512 μ.Χ.

 

 

Αξιοθέατα

 

Ο Δήμος
Ιστορικά Στοιχεία
Αξιοθέατα
Πολιτιστικά
Φωτογραφίες


  Δείτε ακόμη

Αρχ. Χώρος "Καστρί"

ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ Ε.Γ.Τ.Π.Ε-Π ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ