Δήμος Λιβαδίου Ν. Λαρίσης

dimos.livadi.gr

   Αρχική | Νέα | Επικοινωνία | Συνδέσεις

Ο Δήμος Λιβαδίου

 

Ο Δήμος Λιβαδίου συστάθηκε το 1999. Είναι Καποδιστριακός Δήμος αποτελούμενος από δύο Τοπικά Διαμερίσματα, το Λιβάδι και τη Δολίχη.

Σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2001, αριθμεί 3187 μόνιμους κατοίκους (Τ.Δ. Λιβαδίου 2714, Τ.Δ. Δολίχης 473) που στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

Το Λιβάδι, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, είναι κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1160μ. και με θέα που νότια και δυτικά εκτείνεται μέχρι την Πίνδο, έχοντας βορειοανατολικά τα Πιέρια Όρη και την Πιερία, ανατολικά τον Όλυμπο και νοτιοδυτικά την Ελασσόνα, τα Χάσια, το Σαραντάπορο, το όρος Σάπκα και τα Σέρβια Κοζάνης. Διατηρεί την γραφικότητα του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του.

 

Στη δεκαετία του 50 και παλαιότερα, το Λιβάδι ήταν ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα της Θεσσαλομακεδονίας, γνωστό για το υγιεινό του κλίμα και την αγνότητα των προϊόντων του.

 

Η Δολίχη βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαιότητα, όταν ως Περραιβική πόλη αποτελούσε την Περραιβική Τρίπολη. Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός Της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί μοναδικό μνημείο. Χτισμένος τον 13ο αι. μ.Χ.  προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες το χρόνο. Στο πανηγύρι της Δολίχης κάθε 5η και 6η Αυγούστου, διοργανώνονται πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

 

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στο Λιβαδι, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία, να επισκεφθεί το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που λειτουργεί ως μουσείο. Να συναντήσει έναν πεταλωτή ή τσαγκάρη που ασκεί την τέχνη του. Με 10.000 στρέμματα έκταση και περιτριγυρισμένη από άγριο παρθένο δάσος οξιάς, η Σάπκα μαγεύει τον επισκέπτη, χειμώνα καλοκαίρι.

 

 

Τα Στουρνάρια μια θαυμάσια περιοχή κοντά στο Χαϊδάρι με πανύψηλες οξιές, εξαιρετικό νερό, ποικίλη βλάστηση και ονειρώδη ξέφωτα.

 

Ο Πολέζος και το Σάλτσι μοναδικά θέρετρα για περίπατο και αναψυχή

 

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Λιβαδιωτών και Δολιχιωτών έχει προικίσει τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή με σειρά ναών, με εξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία αποτελούν πραγματικά διατηρητέα μνημεία και συνδέονται με καίριες στιγμές της ιστορικής διαδρομής του έθνους μας.

 

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή της Αγίας Τριάδος, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Λιβάδι που σώζεται και σήμερα υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα Κρυφά Σχολειά της χώρας. Ο Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Δολίχη (13 μ.Χ αι.)

 

Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στο Καστρί με το χριστιανικό ναό και το περίφημο ψηφιδωτό τοποθετούν τις χριστιανικές λατρευτικές δραστηριότητες των κατοίκων στην πρωτοβυζαντινή εποχή.

 

Πέρα από τα θρησκευτικά δρώμενα, την παράδοση του Δήμου μας συνθέτουν και λαϊκές παραδόσεις, λαϊκά δρώμενα (ντούφες, μπαμπαλιούρια, αποκριάτικοι φανοί, τσίπουρα) τα τραγούδια οι χοροί και τα παραμύθια, η τέχνη, τα πελεκητά στα τέμπλα των εκκλησιών καθώς και ο "Πολιτιστικός Αύγουστος" που στα πλαίσια του πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων.

 

Τα χωριά μας ήταν κάποτε σπίτι του καθενός και το σπίτι του καθενός ήταν το χωριό όλων μας.

 

Σήμερα κατά κανόνα οι επισκέπτες διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία "Κιόσκι", "Λανάρι" και "Αντωνίου".

 

Όλος αυτός ο κόσμος που παντρεύει την παράδοση με την σύγχρονη ζωή και τις απαιτήσεις της παραμένει ακόμη υπαρκτός και δίνει στο Δήμο μας την μοναδική και ξεχωριστή εικόνα μιας πραγματικής απόδρασης από την καθημερινότητα.

 

Η φιλοξενία μας θα σας συναρπάσει, όποια στιγμή και αν επισκεφθείτε το Δήμο. Η ομορφιά και τα τοπία θα σας χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία. Μια επίσκεψη θα είναι απλώς το κίνητρο για την επόμενη....

Ο Δήμος

 

Ο Δήμος
Ιστορικά Στοιχεία
Αξιοθέατα
Πολιτιστικά
Φωτογραφίες


  Δείτε ακόμη

Δήμαρχος & Δ.Σ.
Πρόσβαση
Διαμονή
Τοπικά Προϊόντα
Σχολικές εκδρομές

 

ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ Ε.Γ.Τ.Π.Ε-Π ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ